knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

15. Literarni natečaj Lepota besede

V soorganizaciji Knjižnice Črnomelj in JSKD OI Črnomelj smo letos v mesecu maju že petnajstič razpisali literarni natečaj Lepota besede - »Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto«. Na natečaj se je prijavilo kar 34 literarnih ustvarjalcev iz Bele krajine, Posavja in širše Dolenjske.
Vsa prispela dela je pregledala strokovna ocenjevalka, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj. Letos smo jo prvič povabili k sodelovanju in naša strokovna spremljevalka bo še naslednji dve leti. Je avtorica treh zbirk poezije in dveh romanov, ukvarja pa se tudi z organizacijo in moderiranjem kulturnih dogodkov, literarnim mentorstvom in oblikovanjem keramike. Za literarno delo je prejela več nagrad, med drugim modro ptico za najboljši roman (Igranje, 2012), naziv vitezinja poezije (za pesem Ponos, 2007), nagrado za najboljši prvenec (Nizki toni, 2005) in naziv najboljša mlada pesnica Slovenije (Festival Urška, 2001).
V petek, 20. 11. 2020, ob 17.00 smo pripravili virtualno srečanje oz. pogovor udeležencev natečaja s strokovno ocenjevalko Stanko Hrastelj, ki je poleg uvodnih misli in splošnih opažanj ob prebranih delih vsakemu ustvarjalcu na prijazen način podala strokovno mnenje o njegovih prispevkih. Razkrila je tudi najboljše 3 ustvarjalke Lepote besede 2020: Dunja Polonca Guček, Eva Šubic in Anica Perme.
Kot vsa leta doslej smo izdali tudi knjižico LEPOTA BESEDE 15, ki je letos nekoliko večjega formata, tako kot se za petnajstletnico spodobi. Oblikoval jo je Gorazd Petrovič, naš dolgoletni sodelavec oz. oblikovalec, ki raste skupaj z nami čisto od začetka.
Za objavo v knjižici je strokovna spremljevalka izbrala dela (pesem ali prozno delo) 27 avtorjev. Izbrani so bili: Josip Fabina, Silva Simonič, Jožica Kapele, Milan Novak, Erna Ernestina Rožman, Dunja Polonca Guček, Magda Kastelic Hočevar, Slavko Pavlakovič, Duška Lah Peček, Tanja Košar, Albina Sonja Štraus, Melita Vidmar, Danijela Zupan, Ivana Jana Cvirn, Klavdija Žalec Štrekelj, Romana Andrejka Kavčič, Robert Ašič, Miran Jenko, Irena Štangelj Pavlakovič, Eva Šubic, Rezka Povše, Nina Grahek, Mladen Babič, Anica Perme, Marija Bajt, Terezija Balaževič in Marija Pečavar Potočnik.
Do konca tega leta bomo namesto zaključne prireditve v sodelovanju z gledališko skupino ZIK Črnomelj posneli še kratko oddajo z 11 izbranimi prispevki, nekaj izjavami in pregledom drobcev
15-ih let natečaja.

Veselimo se prihodnjih literarnih izzivov in se srčno veselimo srečanj v živo. Že sedaj vas prijazno vabimo k ustvarjanju pri literarnem natečaju Lepota besede 16, ki bo prihodnje leto!