knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Predavanje patra Karla Gržana

V ponedeljek, 2. 3. 2020, smo v knjižnici gostili zelo dragoceno osebo, patra Karla Gržana.
Karla Gržana mnogi poznamo kot človekoljuba, častilca in negovalca živali, duhovnika, znanstvenika in pisatelja, velikega in modrega človeka, ki opozarja na nevzdržnost razmer v današnji družbi. Je pisec mnogih knjig in nam v razmislek ponuja in odpira vprašanja o svetu v katerem živimo.
Prvih 95 tez patra Karla Gržana (tistih, ki govorijo o osvoboditvi od izkoriščanja) je doživelo veliko odmevnost (več kot 15.000 izvodov v Sloveniji, ob tem še prevod v angleščino – teze je na twitterju navedel tudi papež Frančišek). Sedaj je postavil pred nas novih 95 tez in sicer za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja. V njih utemeljuje, da ni bolj ali manj vrednih, da ima slehernik polno vrednost v izvirnosti svoje osebnosti – v »koktejlu« njemu danih nadarjenosti in da morata vzgoja in izobraževanje temeljiti na usposabljanju za dopolnjevanje in sodelovanje in ne na izključujoči tekmovalnosti.
Vsi smo tako ali drugače vpeti v vzgojo in šolanje otrok, kot starši, stari starši, vzgojitelji in učitelji. Vsi si želimo, da bi bili naši otroci sprejeti, vredni, nadarjeni in spoštovani. Vsi čutimo in vemo, da današnja vzgoja in izobraževanje temeljita na tekmovalnosti, želimo pa si dopolnjevanja in sodelovanja. In vsi skupaj lahko storimo nekaj za to. Tako je povedal Karel Gržan, ki nas je navdušil s svojim predavanjem, s svojo osebnostjo, znanjem, toplino in humorjem. Z veseljem ga bomo povabili še kdaj.