knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Predstavitev knjige v Semiču

V petek, 13. 10. 2017, je Krajevna knjižnica Semič v avli Kulturnega centra Semič pripravila predstavitev knjige Edwarda F. Logana »Skočite, prekleto, skočite!«. Prevajalec Janez Žerovc in ilustrator Igor Tratnik, tudi sama letalca, sta ob avtentičnih fotografijah povedala ozadje nastanka knjige in številnim obiskovalcem predstavila vsebino.
Poročnik Edvard F. Logan je svoje spomine o doživetjih v času kariere pri ameriškem vojnem letalstvu napisal pri svojih 85. letih in izdal v knjigi leta 2006.
Kot pilot bombnika B-17, imenovanega tudi »leteča trdnjava«, z oporiščem v južni Italiji, je sodeloval v letalskih napadih na strateško pomembne nemške tovarne orožja, rafinerije in transportne sisteme po vsej Evropi. Marca 1945, na svoji 34. bojni misiji, je bilo njegovo letalo močno poškodovano in je moral skupaj s posadko izskočiti v bližini Žužemberka. S pomočjo slovenskih partizanov so se on in vsi njegovi tovariši z letališča na Krasincu srečno vrnili v oporišče v Italiji. V knjigi opisuje za številne že povsem pozabljen čas, njegovo osebno izkušnjo z jugoslovanskimi partizani, prehojeno pot do Bele krajine in nekajdnevno bivanje, številne tehnične podrobnosti in opise bojnih letal ter tudi veliko zaupnih podatkov o misiji, o partizanih in sestavu 15. zračne sile.
Naša gosta sta opisano pot opravila tudi sama s kolesi in nastal je čudovit kratki film.
Večer je popestrila glasba dua trobent pod mentorstvom Toneta Kralja.
Če vas zanima, zakaj ravno naslov »Skočite, prekleto, skočite!«, odgovor poiščite v knjigi.