knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodilo se je

Otvoritev slikarske razstave Maše Hutar

V torek, 26. januarja smo skupaj s člani strokovne komisije postavili na ogled razstavo Maše Hutar, učenke 8. razreda OŠ Loka Črnomelj. Zaradi trenutnih razmer bo tudi tokrat uradna otvoritev, že šestič povrsti, potekala virtualno. Drugače v teh razmerah žal ne gre, a ne želimo, da bi bil trud letošnjih razstavljalcev zaman. Maša ustvarja že od malih nog, najraje riše s svinčnikom in slika z vodenimi barvicami. Pri svojem ustvarjanju se zgleduje po amaterskih umetnikih, ki svoja dela objavljajo na družbenih omrežjih. Najraje slika abstraktno, z veliko barv. Udeležila se je že veliko večjih natečajev in prejela tudi priznanja za svoja dela. Maša si svoje ideje rada samo skicira. Zelo jo veseli tudi kiparjenje, ustvarjanje iz kartona, sestavljanje in lepljenje z lepilno pištolo, šivanje blaga, izdelovanje miniaturnega pohištva in še bi lahko naštevali. Maši želimo obilo uspeha pri nadaljnjem ustvarjanju.

Preberite več: Otvoritev slikarske razstave Maše Hutar

Teden pisanja z roko v Knjižnici Črnomelj

V vseslovenskemu projektu Teden pisanja z roko, ki je potekal od 18. do 22. januarja 2021, je sodelovala tudi Knjižnica Črnomelj.

Namen projekta je ozaveščanje tako mladih kot tudi starejših, kako pomembno je pisanje z roko. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost, ki spodbuja razvoj finomotorike. Znano je, da možgani bolje delujejo pri pisanju z roko, kot pa pri pisanju z računalnikom in informacija, ki jo napišemo z roko, se dlje časa zadrži v spominu. Pisanje z roko je bolj osebno, je izraz spoštovanja in naklonjenosti in pisava vsakega človeka je neponovljiva.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2021 je PIŠEM PISMO PRIJATELJU. Otroci, ki obiskujejo bralna kluba Srečanja s knjižničarko in Beremo s tačkami, so se odzvali povabilu in napisali nekaj zanimivih pisem prijatelju. Pridružili pa so se nam tudi stanovalci Doma starejših občanov Črnomelj.

Uporaba sodobne tehnologije je pripomogla, da se pisanja z roko vse manj poslužujemo, zato je ta teden, ki k temu spodbuja, dobrodošel.

Hvala vsem za sodelovanje v Tednu pisanja z roko 2021.

Preberite več: Teden pisanja z roko v Knjižnici Črnomelj

Otvoritev slikarske razstave Leone Ambrožič

V torek, 29. decembra smo skupaj s člani strokovne komisije postavili na ogled razstavo Leone Ambrožič, dijakinje 2. Letnika Srednje šole Črnomelj, smer gimnazija. Zaradi trenutnih razmer bo tudi tokrat uradna otvoritev potekala virtualno, na kar smo se že vsi navadili. Drugače v teh razmerah žal ne gre, a ne želimo, da bi bil trud letošnjih razstavljalcev zaman. Leona riše že od majhnih nog. Vedno je oboževala likovno vzgojo, vedno je in še danes ima barvice v svojih rokah. Trenutno najraje riše z akrilnimi barvami, preizkuša in uči se pa tudi risati na drugačen način, ki ji morda sedaj še ne gre prav dobro od rok. Navdušena je nad slikami katere vidi na internetu in sem tudi sama preizkuša v risanju različnih motivov. Najrajši riše naravo: Kolpo, drevesa, rože... Do sedaj se je udeležila že veliko natečajev. Na natečaju Evropa v šoli je v letu 2019 osvojila 3.mesto. Udeležila se je tudi extempora in to kar sedemkrat. Osvojila je tudi drugih nekaj manjših nagrad.

Preberite več: Otvoritev slikarske razstave Leone Ambrožič

Tudi naša knjižnica je bila zraven

Vsako leto že šest let s KUD Zlata skledica in JSKD OI Črnomelj
pripravljamo belokranjski festival kamišibaja (letos nam žal ni uspelo zaradi korone)
in širimo ljubezen do te lepe zvrsti umetnosti med mlade in manj mlade z različnimi delavnicami.
V vikendu pred 7. decembrom smo pripravili akcijo! Belokranjski kamišibajkarji smo svoje zgodbe pripovedovali kar v zavetju toplega doma svojim najožjim družinskim članom.
Priključili smo se svetovni akciji mednarodne zveze za kamišibaj z Japonske – IKAJA, ki letos z igranjem kamišibaja poziva k miru na svetu.
Aktivno smo sodelovali: KUD Zlata skledica, Timon Klobučar, udeleženec delavnice Moj prvi kamišibaj in Živa Vrlinič, učenka OŠ Loka Črnomelj (mentorica Ana Gorše).
Živa nam je poslala posnetek celotne predstave z naslovom Žabica Živa praznuje, ki ga bomo objavili v bližnji prihodnosti.
Vse prispevke smo posredovali predsedniku Društva kamišibaj Slovenije – Boštjanu Odru, on pa jih bo posredoval na Japonsko.
Pričarali smo si lep kamišibajski dan in se v mislih povezali z našimi zvestimi gledalci.
Hvala Timonu, Živi in mentorici Ani za sodelovanje!

Preberite več: Tudi naša knjižnica je bila zraven