knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodilo se je

Bralno srečanje malo drugače

Januarsko Bralno srečanje malo drugače. V medijih smo veliko brali o podarjeni knjigi Javne agencije RS za sedmošolce v tem šolskem letu – Elvis Škorc, genialni štor. Zaradi različnih mnenj smo se odločili, da knjigo preberemo tudi mi člani Bralnih srečanj Knjižnice Črnomelj, ki se tekom vsakoletne sezone branja lotimo različnih žanrov.
Na srečanju smo se pogovarjali o temah, ki so omenjene v knjigi. Bili smo mnenja, da se je pisateljica lotila Elvisa in težav vrstnikov s popolnoma realnega kota. So pa težave s katerimi se otroci srečujejo različne tudi v različnih situacijah.
Smo pa mnenja, da si knjigo preberejo tudi starši in ne samo njihovi otroci najstniki. V knjigi so opisani tudi problemi s katerimi se otroci srečujejo vsakodnevno, pa jih morda starši spregledamo ali jih nočemo videti, občutiti že zaradi našega hitrega tempa življenja. Včasih se bi bilo dobro ustaviti, prisluhniti otroku, si vzeti čas za njega in pogledati na stvari, ki se dogajajo z njegovega zornega kota in potem sprejemati odločitve.
Obiskovalci Bralnih srečanj za odrasle je omogočila branje Javna agencija za knjigo RS, ki je vsakemu bralcu podarila omenjeno knjigo.

Preberite več: Bralno srečanje malo drugače

Predstavitev knjige »Poljanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb«

V torek, 21. januarja je bila v Kulturnem centru Semič predstavitev knjige »Poljanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb« v soorganizaciji Krajevna knjižnica Semič, ZIK Črnomelj, KD Stari trg ob Kolpi, KŠD Predgrad in Kulturni center Semič.
Ljudske pripovedke so zbirali člani tečaja angleščine, ki je prerasel v študijski krožek ZIK Črnomelj. V angleščino sta jih prevedli Zvonka Šterbenc in Gill Wraight in ko se jih je nabralo že lepo število, je nastala omenjena knjiga. Zanimiva je bila interpretacija zgodb v poljanskem narečju in angleškem jeziku. Marsikatero krepko je razdrl simpatični Uršek. Obiskovalci so se tudi posladkali s poljanskimi hudički.

Preberite več: Predstavitev knjige »Poljanska dolina ob Kolpi – dolina zgodb«

Delavnica Polstenje mila v volneno srajčko

V sredo, 22. 1. 2020, smo v okviru projekta Igrišče znanja in druženja v Dobličah – IZID, organizirali delavnico Polstenje mila v volneno srajčko.
Delavnico, ki je potekala v prostorih PGD Dobliče, sta vodili Tončka Jankovič in Vida Novak.

Z organizacijo delavnic in drugih dogodkov v projektu želimo vključiti lokalno prebivalstvo vseh generacij in jim omogočiti pridobivanje novih znanj in izkušenj.

Operacija je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).
Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo tudi PGD Dobliče.

Preberite več: Delavnica Polstenje mila v volneno srajčko

Predstavitev pesniške zbirke Nakopičene sence

V torek, 21. januarja smo v Knjižnici Črnomelj gostili pesnika Lojzeta Podobnika; predstavili smo njegovo pesniško zbirko Nakopičene sence, ki je izšla lani ob njegovem 70 rojstnem dnevu. Avtor je sicer sedaj že upokojeni kriminalist iz Šentjerneja, vendar je od leta 2007 izdal pet pesniških zbirk (Romov krik, Rajkove pesmi, Iskanja, Kaos in Nakopičene sence). Beseda je tekla seveda o njegovih pesniških začetkih, kako se je vse skupaj pravzaprav začelo. Pogovarjali smo se o sami pesniški zbirki in tudi o grafikah akademske slikarke Jožice Medle, ki mu je poklonila šest svojih grafik ter so umeščene v zbirko. Avtor je na kratko spregovoril o temah, ki jim je dal posebno mesto v pesmih in s katerimi se je soočal v času službovanja (na primer v pesmi Izgubljena deklica, Krvava zgodba). Poudaril je, da ima pri njem posebno mesto ljubezen. V pesmih so opevane njemu ljube osebe iz otroštva (stari ata, prababica, mater) in tudi bolj resni dogodki (zgodba o Javorovici, čas Jugoslavije, vojna za osamosvojitev,..). Piko na »i« je literarnemu večeru dodala gospa Božena Petrov, ki je obogatila prestavitev z recitiranjem izbranih pesmi.

Preberite več: Predstavitev pesniške zbirke Nakopičene sence

Petkova pravljica

V petek, 17. januarja 2020, smo se z otroki, ki obiskujejo bralna kluba Srečanja s knjižničarko in Cicibralnice, družili že četrtič v tem šolskem let. Ker smo se v letu 2020 srečali prvič, smo si najprej zaželeli veliko zdravja in sreče in veliko veliko lepih pravljic. Nadaljevali smo z reševanjem ugank in pogovoru o zimi, nato pa poslušali čudovito židovsko pravljico z naslovom Pravljica o modrem plaščku, ki nas uči o skromnosti, hvaležnosti in odgovornosti.
V ustvarjalni delavnici smo izdelali še vsak svoj čudoviti modri plašček.
Imeli smo se lepo in že čakamo naslednje druženje, ki bo meseca februarja.

Preberite več: Petkova pravljica