knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodilo se je

Sončna pravljica pod čudežnim drevesom

Danes, 6. avgusta 2020, je v Knjižnici Črnomelj potekalo že peto pravljično srečanje pod čudežnim drevesom. Zaradi slabega vremena smo se preselili v pravljično sobo in se imeli lepo. Čeprav so nebo prekrili sivi in z dežjem napolnjeni oblaki, je nam v pravljični sobi posijalo sonce.
Prebrali smo čudovito pravljico o soncu, ki je pripotovalo na zahod in se odpravlja spat. Mimo prijadra oblaček in ga prijazno povabi na svojo rojstnodnevno zabavo. Sonce je tako neučakano, da od razburjenja ne more zaspati. Ljudje se jezijo, otroci nočejo spati…Na zemlji nastane velika zmeda. K soncu se odpravijo njegovi prijatelji, da bi mu pomagali zaspati. Toda uspeha ni in ni. Sonce nikakor ne more zatisniti oči. Končno mimo pripiha veter, ki ima pravo zdravilo zanj in to zdravilo vedno pomaga. Tako soncu kakor tudi vsem otrokom sveta. Pa veste katero je to zdravilo? Ja pravljica, vendar, ki nas ponese v čudoviti svet sanj.
Po čudovitem koncu pravljice smo si naredili sonce, ki nam bo krasilo steno v našem domu.
Otroci in starši, prijazno vabljeni tudi naslednji četrtek, ob 10. uri pod naše čudežno drevo, ko bo z vami nova pravljica in delavnica.

Preberite več: Sončna pravljica pod čudežnim drevesom

Pravljica pod čudežnim drevesom s kokoško Karmelo

Danes zjutraj (30. 7. 2020) smo se tako kot vsak četrtek ponovno družili pod čudežnim drevesom, ki raste na zelenici naše Knjižnice Črnomelj.
Rdeča nit našega druženja je bila pravljica O kokoški, ki je želela videti morje. Seveda je kokoški uspelo priti do morja, kljub prigovarjanju staršev, da so kokoške na svetu vendar zato, da nosijo jajca in ne da potujejo po svetu. Bela kokoška Karmela je doživela veliko pustolovščino, srečala karavelo Krištofa Kolumba, se z njegovo ladjo odpeljala do Amerike kjer je spoznala postavnega rdečega petelina in se z njim tudi poročila in spomladi sta dobila majhnega piščančka Karmelita.
Po srečnem koncu pravljice je vsak otrok pobarval svoj kamenček. Dokler so se pobarvani kamenčki sušili, nam je Darko na kitaro zaigral nekaj otroških pesmic. Na pobarvane kamenčke smo nato nalepili oči, kljunček in perje in tako dobili petelinčke.
Bilo je prijetno, ustvarjalno in lepo, čeprav nas je bilo vseh skupaj komaj za prste ene roke.
Dragi počitnikarji, vabljeni na novo pravljico že naslednji četrtek, 6. 8. ob 10.00. Vabljeni tudi vse naslednje četrtke v avgustu! Knjižničarji vas veselo pričakujemo!

Preberite več: Pravljica pod čudežnim drevesom s kokoško Karmelo

Piratsko pod čudežnim drevesom

V četrtek, 23. julija 2020 smo imeli že tretje druženje pod našim čudežnim drevesom, ki nam daje prijetno senco v vročih poletnih dneh.
Otroci, očka, mamice in babice so prisluhnili pravi piratski zgodbici, ki nam jo je pripovedovala ga. Mija. Piratski? Ja prav ste slišali. To je zgodba o piratski ladji in posadki na njej, ki so ji že močno krulili želodčki. Kmalu so zaslišali kapitanovo povabilo: »Malica, moji srčki!« Vsi veseli so zasedli vsak svoj prostor za mizo. In ko jim je kapitan postregel s kosilom, so bili vsi prepadeni, kajti niso marali graha, korenja, klobas in pireja…
Kaj se je še dogajalo na piratski ladji, pa lahko izveste, če si izposodite knjigo Čas za piratsko malico.
Pred, med in po pravljici so se otroci in odrasli naučili in izvedli nekaj čarovnij, ki jim jih je pokazala ga. Mija. Vsak pa si je izdelal mucka iz serviete.

Danes je bilo zelo lepo, prijetno in piratsko v senci čudežnega drevesa. Pridružite se nam tudi prihodnji četrtek ob 10.00, ko bodo z vami nove pravljice, novi pravljični junaki in nove delavnice.

Preberite več: Piratsko pod čudežnim drevesom

V družbi koze Kike pod čudežnim drevesom

Poleti res prija senca pod našim čudežnim drevesom, kar smo zopet s pridom izkoristili danes, 16. julija, ko smo zopet brali pravljico našim otrokom, ki prihajajo na vsakotedenske četrtkove delavnice. S kozo Kiko in njenimi tremi prijateljicami smo se tokrat podali v gore. Kakšno je izgledalo njihovo pripravljanje na pot, samo popotovanje in navkljub vsem prigodam na poti tudi srečna vrnitev domov, smo lahko izvedeli v današnji pravljici. Na dogodku se nam je pridružil tudi Janez Jerman, podpredsednik Planinskega društva Črnomelj, ki nam je po prebrani pravljici povedal, kdaj in s kakšno opremo se lahko odpravimo v gore ter na kaj moramo pri načrtovanju poti paziti. Predstavil nam je vsebino dobro opremljenega nahrbtnika in predstavil različne vrste nahrbtnikov; odvisno od zahtevnosti samega podviga. Vsak izmed udeležencev današnje delavnice je prejel tudi Cici dnevnik, v katerega bodo lahko sedaj pridno beležili vse podvige v hribe. Za promocijsko gradivo je prijazno poskrbela Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije za kar se jim lepo zahvaljujemo. Na koncu smo rešili še kviz in pobarvali pobarvanko na temo gora ter se prijetno posladkali.

Preberite več: V družbi koze Kike pod čudežnim drevesom

Netopirja Bojan in Pipi pod čudežnim drevesom

Danes, 9. julija, smo imeli že drugo druženje s poletnim projektom Počitnice pod čudežnim drevesom, ki se odvijajo v mesecu juliju in avgustu vsak četrtek s pričetkom ob 10. uri. Namen počitnic je, da v urici našega druženja predstavimo otrokom poučno pravljico, organiziramo zanimivo delavnico, izvedemo kakšen zanimiv poizkus, povabimo v našo družbo zanimivega gosta, … skratka se imajo »fajn«. Za začetek projekta smo skozi poučno pravljico z naslovom Netopirja in raziskovalka, spoznavali nenavadna bitja – netopirje. Kakšni so netopirji, kje živijo, s čim se hranijo itd. Netopirje skoraj vedno povezujemo z jamami, zato so udeleženci današnje delavnice spoznali tudi kaj je jamarstvo, zakaj potrebujemo Jamarsko reševalno službo, kdo so jamarji in kakšno opremo uporabljajo pri raziskovanju. Čisto na koncu jih je pričakalo tekmovanje v »ožinarju«. Otroci so uživali, ko so se vlekli čez ozek prehod in bili na koncu zasluženo nagrajeni s priboljški.

Preberite več: Netopirja Bojan in Pipi pod čudežnim drevesom