knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodilo se je

Učenje o Srčni sutri

Na Dan mučenikov, 10. marca smo v knjižnici izvedli zanimivo delavnico – učenje o Srčni sutri. Srčna sutra izvira iz tibetanskega budizma. Govori o čustvih, dejavnikih zavesti in mislih. Na začetku nam je Jure Dežman, sicer profesor športne vzgoje, izrekel molitev in tekst o Srčni sutri. Predstavil nam je, kako lahko na eno stvar gledamo iz različnega zornega kota. Spregovoril je tudi o budistični tradiciji. Vzeli smo si čas za meditacijo o praznini in zaključili s posvetitvijo učiteljem in vsem čutečim bitjem. Preživeli smo umirjen in sproščen večer.

Preberite več: Učenje o Srčni sutri

Delavnica Polstenje copat, cekarjev in klobukov

V sredo, 4. 3. 2020, smo v okviru projekta Igrišče znanja in druženja v Dobličah – IZID, organizirali delavnico Polstenje copat, cekarjev in klobukov.
Delavnico, ki je potekala v prostorih PGD Dobliče, sta vodili Tončka in Slavica Jankovič.

Z organizacijo delavnic in drugih dogodkov v projektu želimo k sodelovanju vključiti lokalno prebivalstvo vseh generacij in jim omogočiti pridobivanje novih znanj in izkušenj.

Operacija je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).
Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo tudi PGD Dobliče.

Preberite več: Delavnica Polstenje copat, cekarjev in klobukov

Moj prvi kamišibaj - 2. del delavnice za otroke

V Knjižnici Črnomelj smo v sodelovanju s KUD Zlata skledica v torek, 3. 3. 2020, nadaljevali z delavnico za otroke, ki poteka v februarju in marcu v štirih delih. Delavnico obiskuje deset otrok in trije odrasli in vsi z veliko vnemo ustvarjajo svoj kamišibaj, saj je cilj delavnice izdelava lastne kamišibaj predstave, ki jo bodo lahko predstavili na 6. festivalu kamišibaj gledališča v Beli krajini, ki bo potekal od 13.do 14. marca 2020.
Na našem drugem srečanju smo si vsi skupaj ogledali risbe, ki so nastale doma. Kar nekaj risb je še potrebno dokončati. Na našem srečanju, ki bo prihodnji torek se bomo vsi skupaj posvetili sami izvedbi kamišibaja: vadili bomo odpiranje vratc butaja, vlečenje listov, pripovedovanje pesmic in zgodb in celosten nastop.
Organizatorji smo prijetno presenečeni, saj so se otroci in starši resno lotili dela in z gotovostjo trdimo, da pričakujemo zelo lepe in unikatne zgodbe med sliko in besedo. Uživamo v ustvarjanju in se srčno veselimo novih zgodb.

Preberite več: Moj prvi kamišibaj - 2. del delavnice za otroke

Predavanje patra Karla Gržana

V ponedeljek, 2. 3. 2020, smo v knjižnici gostili zelo dragoceno osebo, patra Karla Gržana.
Karla Gržana mnogi poznamo kot človekoljuba, častilca in negovalca živali, duhovnika, znanstvenika in pisatelja, velikega in modrega človeka, ki opozarja na nevzdržnost razmer v današnji družbi. Je pisec mnogih knjig in nam v razmislek ponuja in odpira vprašanja o svetu v katerem živimo.
Prvih 95 tez patra Karla Gržana (tistih, ki govorijo o osvoboditvi od izkoriščanja) je doživelo veliko odmevnost (več kot 15.000 izvodov v Sloveniji, ob tem še prevod v angleščino – teze je na twitterju navedel tudi papež Frančišek). Sedaj je postavil pred nas novih 95 tez in sicer za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja. V njih utemeljuje, da ni bolj ali manj vrednih, da ima slehernik polno vrednost v izvirnosti svoje osebnosti – v »koktejlu« njemu danih nadarjenosti in da morata vzgoja in izobraževanje temeljiti na usposabljanju za dopolnjevanje in sodelovanje in ne na izključujoči tekmovalnosti.
Vsi smo tako ali drugače vpeti v vzgojo in šolanje otrok, kot starši, stari starši, vzgojitelji in učitelji. Vsi si želimo, da bi bili naši otroci sprejeti, vredni, nadarjeni in spoštovani. Vsi čutimo in vemo, da današnja vzgoja in izobraževanje temeljita na tekmovalnosti, želimo pa si dopolnjevanja in sodelovanja. In vsi skupaj lahko storimo nekaj za to. Tako je povedal Karel Gržan, ki nas je navdušil s svojim predavanjem, s svojo osebnostjo, znanjem, toplino in humorjem. Z veseljem ga bomo povabili še kdaj.

Preberite več: Predavanje patra Karla Gržana

Zaključek glasbene delavnice za starše z dojenčki in malčki

Včeraj (2. 3. 2020) smo se še zadnjič srečali in obnovili skoraj vse pesmice in plese, ki se nam jih je uspelo naučiti na srečanjih. V letošnjem šolskem letu se je zaradi bolezni dojenčkov in malčkov malokrat zgodilo, da bi bile prisotne vse družine. Kljub temu nas je obiskovanje glasbenih uric zelo povezalo in osrečilo. Skupaj z mentorico Andrejo Zupančič smo preživeli kvaliteten čas, v knjižnici in ob glasbi, ki jo razumejo in čutijo že najmlajši otroci. Andreji smo hvaležni za njeno pozitivno energijo, srčnost in igrivost. Od njenih uric smo vedno odhajali bolj veseli in bolj srečni. Hvaležni smo tudi staršem, ki so delavnico sprejeli kot dober izziv in priložnost.
Na zaključku smo za vse sodelujoče družine pripravili priznanja za sodelovanje in nekaj fotografij s srečanj za spomin. Sledilo je krajše prijetno druženje ob sladkem prigrizku. Dogovorili smo se, da bi naslednje šolsko leto delavnico organizirali ob sobotah, da se nam bo lahko priključilo še nekaj novih družin. Veselimo se novih skupnih izzivov.

Preberite več: Zaključek glasbene delavnice za starše z dojenčki in malčki