knjiznica_logo

 

KONTAKTNI PODATKI

Knjižnica Črnomelj
Ulica Otona Župančiča 7
8340 Črnomelj

Tel.: 07/305 13 64
Fax: 07/305 13 63
GSM: 040 984 784

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Enota
Krajevna knjižnica Semič

Prosvetna ulica 4
8333 Semič

Tel.:
07/356 84 91
GSM: 040 753 370

 

e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Zgodilo se je

Priznanja in pikini bralni gumbi za pridne bralce

Pikina bralna značka poteka v Knjižnici Črnomelj in Krajevni knjižnici Semič v sodelovanju s Knjižnico Velenje že četrto leto. Ob tej priložnosti nas na zaključni prireditvi vedno obiščeta knjižničarki iz velenjske knjižnice Metka in Ditka, ki s sabo vedno pripeljeta čisto pravo Piko Nogavičko, naravnost iz velenjskega festivala, zraven pa si ogledamo predstavo.
Letos žal ni bilo tako, saj smo morali zaradi korone odpovedati naš zaključek za šolsko leto 2019/2020, ki je bil predviden ravno danes, 14. 10. 2020. Vsi smo nekoliko žalostni, tudi Pika Nogavička, ampak zdravje je na prvem mestu, zato spoštujemo priporočila.
Pridne bralce, letos jih je bilo 15, čakajo priznanja in bralni gumbi v knjižnici, kjer jih lahko prevzamejo. Letos so trije bralci prejeli zlati gumb, kar pomeni, da za Pikino bralno značko sodelujejo že tretje leto. Iskrene čestitke vsem, še posebne čestitke namenjamo Tii, Luki in Leonu Maju.
Dragi mladi bralci, vabimo vas, da tudi vi sodelujete pri Pikini bralni znački. Vabljeni k vpisu za šolsko leto 2020/2021! Več informacij dobite na spletni strani naše knjižnice. Ob vpisu prejmete lično beležko, kamor zapisujete vtise o prebranih knjigah ali kaj narišete.
Drugo jesen nas bo Pika Nogavička prav gotovo obiskala. Tega se srčno veselimo!

Preberite več: Priznanja in pikini bralni gumbi za pridne bralce

Uvodno srečanje Drugačnih pravljic

V Tednu otroka smo v Knjižnici Črnomelj izvedli uvodno srečanje našega projekta Drugačne pravljice, ki jih pripravljamo skupaj z učenci OŠ Milke Šobar Nataše in varovanci VDC Črnomelj. Letos smo zaradi trenutnih razmer razdelili vse udeležence v več skupin. OŠ Milke Šobar Nataše se je uvodnega srečanja udeležila v ponedeljek, 5. oktobra, v Kinu Črnomelj, kjer smo si ogledali kratki črno bel igrani film Kdo se boji črnega moža. Gre za film o epizodi nekega samotnega otroštva sredi Alp v okupirani Evropi druge svetovne vojne, kjer se osamljeni pastirček znajde med nasprotujočima si stranema, častnikoma nemške in zavezniške vojske. Konec tedna smo si z varovanci VDC Črnomelj in enoto Lunca ogledali skupaj kar v zavetju njihovih prostor. Srečanje smo zaključili danes, v ponedeljek, 12. oktobra, ko smo si film ogledali še z VDC Črnomelj, enoto Vinica. Srčno si želimo, da bomo lahko naša mesečna srečanja navkljub vsemu lahko ohranili, ker že pripravljamo pravljična presenečenja za mesec november.

Preberite več: Uvodno srečanje Drugačnih pravljic

Tudi v novem šolskem letu beremo s tačkami

V Knjižnici Črnomelj v tem šolskem letu nadaljujemo s projektom BEREMO S TAČKAMI, ki ga pripravljamo skupaj z društvom Tačke pomagačke – Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov. Tudi letos nas bo obiskoval terapevtski par, gospa Marinka Srebernjak in terapevtski pes Winner, ki prihajata iz Novega mesta.
Vodnik in pes sta strokovno usposobljena, njihovo delo pa odlikuje prijaznost, iskrenost, toplina. Skupaj s psi opravljajo različne vrste terapij in ena izmed njih je tudi branje.

V sredo, 7. oktobra smo imeli prvo srečanje. Bilo je zelo prijetno in zabavno. Brali smo zanimivo zgodbico o želvi, ki ni marala zime. Njene priprave na spanje so nenehno motile razne živali in želva ni in ni našla mirnega prostora za spanje. In kaj se zgodi, če ga želva ne najde? Ji bo sploh kdaj uspelo zatisniti oči?
Vas zanima, če je želva našla primeren prostor za spanje? Če vas, potem lepo vabljeni v knjižnico, na polici poiščite knjigo o želvi in jo preberite.

Čisto na koncu našega druženja pa nas je obiskala prav posebna gostja. Obiskala nas je čisto prava želva.

Preberite več: Tudi v novem šolskem letu beremo s tačkami

Pravljica o miški

Knjižnica Črnomelj bo tudi v letošnjem šolskem letu 2020/2021 sodelovala z večnamenskim romskim centrom in tamkaj izvajala pravljične urice za predšolske otroke. Letos smo prvič za vsakega otroka pripravili mapico z ustvarjalnimi nalogami.
Naše prvo srečanje je potekalo v sredo, 7. oktobra 2020. Družili smo se s pravljico o miški, ki si je strašno želela prebrati knjigo, pa ni imela miru. Iskala ga je vsepovsod, na koncu pa je le našla rešitev. Otroci so pravljico pridno poslušali in si z zanimanjem ogledovali velike slike na platnu, saj smo zaradi zdravja ohranjali varno razdaljo. Po pravljici so otroci pobarvali pravljične junake, skupaj s Slađano pa se bodo naučili še kratko pesmico.
Radi prihajamo v romski center in veseli smo, da otrokom lahko vsaj malo približamo svet pravljic in ustvarjalne domišljije.

Preberite več: Pravljica o miški

Predavanje Kako biti v redu

Teden otroka, ki traja letos od 5. do 11. oktobra, že nekaj let zapored radi obeležimo na prav poseben način. V goste povabimo zanimivega gosta, izvedemo predstavo za otroke, ipd. Ravno zato smo letos združili moči Knjižnica Črnomelj, Kulturni center Semič, Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič, Enota vrtec Sonček in JSKD območna izpostava Črnomelj. Na prijetno torkovo popoldne smo v Kulturnem centru Semič gostili nadvse zanimivega predavatelja, Aljošo Bagola. Je eden izmed najvidnejših predstavnikov slovenskega oglaševanja in večkrat nagrajen kreativni direktor ter avtor knjižne uspešnice Kako izgoreti. V svojem predavanju Kako biti v redu, nam je v razložil vplive sodobnih tehnologij na naše obnašanje in nam na zanimiv način podal ideje, za boljše odnose, dojemanje družbe in seveda za boljše lastno počutje. Izpostavil je, da ni nikoli prepozno stopati po svoji poti in da ni potrebno, da smo nenehno na razpolago. Sreča ni cilj in je posledica naše edinstvenosti.

Preberite več: Predavanje Kako biti v redu